
Du behöver till 2 personer (kanske behöver du öka mängden avorioris och vatten om du är hungrig):
- 1 liten schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 skvätt rapsolja
- 2 dl avorioris
- 1 dl vitt vin
- 1 skvätt grönsaksbuljong
- 4 dl vatten
- Riven parmesan till risotton och servering
- Salt, peppar
- 1 bunt grön sparris
- Lite smör till stekning
- Saft + finrivet skal av 1/2 citron
- Quornfilé eller annan proteinkälla
Gör så här:
- Hacka schalottenlök och vitlök fint.
- Fräs löken i oljan i en traktörpanna eller vid kastrull. Löken ska bara bli mjuk, inte brun.
- Häll i avorioriset i traktörpannan/kastrullen och låt fräsa med en liten stund.
- Häll på vin, fond och 1 dl vatten. Sänk temperaturen så att risotton bara småputtrar. Vitsen är att vätskan långsamt ska koka in i riset.
- Späd med lite mer vatten allt eftersom det kokar in. Nu kommer det ta åtminstone 15-20 minuter tills risotton är klar.
- Bryt av den nedre träiga delen av sparrisen. Jag brukar böja sparrisen och låta den gå av där den själv vill gå av. Skär sparrisen i mindre bitar eller behåll den hel.
- Riv skalet av 1/2 citron fint.
- Stek sparrisen i smör ett par minuter. Den ska bli varm men behålla sin krispighet.
- Stek även quornfiléerna.
- Salta och peppra sparrisen och quornfiléerna, häll på citronskalet.
- Häll i saften av 1/2 citron i risotton när riset är färdigt. Salta, peppra och häll i riven parmesan. Lägg i sparrisen. Rör om.
- Servera sparrisrisotton med färskriven parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar