måndag 21 juni 2010

Sparrisrisotto

Du behöver till 2 personer (kanske behöver du öka mängden avorioris och vatten om du är hungrig):
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 skvätt rapsolja
  • 2 dl avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 1 skvätt grönsaksbuljong
  • 4 dl vatten
  • Riven parmesan till risotton och servering
  • Salt, peppar
  • 1 bunt grön sparris
  • Lite smör till stekning
  • Saft + finrivet skal av 1/2 citron
  • Quornfilé eller annan proteinkälla
Gör så här:
  1. Hacka schalottenlök och vitlök fint.
  2. Fräs löken i oljan i en traktörpanna eller vid kastrull. Löken ska bara bli mjuk, inte brun.
  3. Häll i avorioriset i traktörpannan/kastrullen och låt fräsa med en liten stund.
  4. Häll på vin, fond och 1 dl vatten. Sänk temperaturen så att risotton bara småputtrar. Vitsen är att vätskan långsamt ska koka in i riset.
  5. Späd med lite mer vatten allt eftersom det kokar in. Nu kommer det ta åtminstone 15-20 minuter tills risotton är klar.
  6. Bryt av den nedre träiga delen av sparrisen. Jag brukar böja sparrisen och låta den gå av där den själv vill gå av. Skär sparrisen i mindre bitar eller behåll den hel.
  7. Riv skalet av 1/2 citron fint.
  8. Stek sparrisen i smör ett par minuter. Den ska bli varm men behålla sin krispighet.
  9. Stek även quornfiléerna.
  10. Salta och peppra sparrisen och quornfiléerna, häll på citronskalet.
  11. Häll i saften av 1/2 citron i risotton när riset är färdigt. Salta, peppra och häll i riven parmesan. Lägg i sparrisen. Rör om.
  12. Servera sparrisrisotton med färskriven parmesan.

Inga kommentarer: