söndag 13 juni 2010

Pancakes

Helg och dags för finfrukost med pannkakor american style. Här är en rätt nyttig variant.

Du behöver (till 8 pannkakor, ungefär):
  • 1 ägg
  • 2 ½ dl lättfil
  • 2 ½ dl mjöl (jag brukar ta det jag har hemma, idag blev det 50-50 dinkel- och rågmjöl)
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • Smör till stekning
Förslag på smaksättningar för variation:
  • En näve frysta blåbär
  • 1/2 skivad och 1/2 mosad banan, kanel
  • 2 msk mangopuré (barnmat)
  • En klick jordnötssmör
Förslag på tillbehör till servering (jag tycker lönnsirap är för stabbigt):
  • Färska frukter och bär (idag blev det melon men ananas och granatäpple hör till favoriterna)
  • Rostad kokos
  • Valnötter
Gör så här:
  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Tillsätt ägg och fil.
  3. Tillsätt eventuell smaksättning.
  4. Vispa smeten slät. Ballongvisp tycker jag är lättast att använda eftersom smeten är tjock.
  5. Låt smeten stå och svälla en stund.
  6. Häll ut små klickar i en stekpanna. Tre åt gången brukar vara lagom.
  7. Stek på medelvärme. Var försiktig så det inte är för hög temperatur eftersom de här pannkakorna blir tjocka och behöver mer tid för att gräddas.
  8. Servera omgående med dina favorittillbehör.

Inga kommentarer: