måndag 14 juni 2010

Rabarberkompott med smulor och glass

En dessert som har det mesta: sött, syrligt, varmt, kallt, mjukt, krispigt.

Recept för 4 personer. Du behöver:
Rabarberkompott
  • 400 g rabarber
  • 2 dl vitt dessertvin
  • 1 dl råsocker eller muscavadosocker
Smulor
  • Den snabbaste och lättaste varianten är att smula färdiga kakor, t ex drömmar, i en skål. Den pysslige svänger ihop en smul- eller kakdeg (titta t ex här, här eller här), smular den på en plåt med bakplåtspapper, gräddar gyllene, låter svalna och lägger i en skål.
Vaniljglass

Gör så här:
  1. Fixa dina smulor enligt ovan.
  2. Skala rabarberstjälkarna och skär dem i 2 cm långa bitar.
  3. Lägg alla rabarberkompottens ingredienser i en kastrull. Låt småputtra tills det har kokat ihop till en relativt fast konsistens. Du behöver inte använda potatismjöl eller nåt sånt, låt kompotten bara ta den tid den behöver. Häll upp ett glas kylt dessertvin och njut av det under tiden.
  4. Servera i skål eller glas. Börja med rabarberkompotten, toppa med smulor och glass.

Inga kommentarer: