söndag 23 oktober 2016

Utvärdering

Nu börjar min höstkickoff närma sig sitt slut: fyra veckor är avklarade och en vecka återstår och jag känner att jag vill summera och utvärdera det hela.

Experimentet har gått ut på att inte äta raffinerade kolhydrater, tillsatt socker och mjölkprodukter. Jag har ätit ett och annat ägg, men ätit veganskt i så stor utsträckning som möjligt. Jag har inte ätit bröd men däremot en liten mängd fröknäckebröd. Jag är ingen näringsfysiolog, så allt är baserat på mina egna förutsättningar och vad just min kropp mår bra av.

I vardagen har det inte inneburit stora förändringar. Den största förändringen har varit ett visst mått av extra måltidsplanering för att fylla på med nyttig energi för att må bra under både arbetsdagen och träningen. Så här har jag ätit:

 • Frukosten har varit samma som den jag normalt äter under vardagarna: overnight oats i olika varianter. Det håller mig mätt ända till lunch. På helgerna har jag ätit färsk frukt och fröknäcke med avokado.
 • Till lunch har skillnaden varit att jag har hoppat över de där knäckebröden jag ätit slentrianmässigt. Jag har inte heller lättvindigt gjort lunchlådor genom att skiva och steka halloumi och slänga ihop en sallad, utan behövt komponera måltider med lite mer eftertänksamhet för att få fullvärdigt protein och mättnad. Det har blivit mycket quinoa, bovete och sötpotatis. Och mina favoritbaljväxter: kikärtor och röda linser.
 • Till mellanmål har jag ätit äpple och olika sorters gröt. Nötter, mandlar och någon enstaka raw-bar har slunkit ner också.
 • Till middag har jag ätit ungefär som till lunch. Efter långa dagar med sena träningspass har jag ätit kokt ägg och fröknäcke med avokado

Det förvånade mig hur lätt och roligt det har känts. Jag har inte känt att jag uppoffrat något och jag har inte varit hungrig, trots ett begränsat kaloriintag. Det hade dock varit jobbigt att leva så här under en period som innebar mycket resor och representationsluncher och -middagar. Jag har varit iväg en helg under den här perioden och varken hotellfrukost eller att äta ute var helt lätt. Hur gör människor som alltid äter så här, undrar jag? Det måste vara ett fasligt pusslande och det måste finnas risk för att man blir väldigt begränsad? Att vara utan socker har bara varit skönt och jag tror det är bra att komma ifrån känslan av att det måste till något sött för att belöna sig.

Jag satte ju upp några mål med det här experimentet:
 • Få en piggare och lättare känsla i både kropp och sinne
  När jag har varit som starkast och piggast tidigare har jag känt mig som Tiger i Nalle Puh och liksom velat studsa fram i korridorerna på jobbet. Det är den känslan jag ville komma tillbaka till. Redan efter en halv vecka in i det här experimentet började jag känna skillnad och nu känner jag ett helt annat tryck och energi i kroppen.
 • Vara kreativ i köket och hitta på nya, nyttiga och goda recept
  Jag har genom att ge mig själv begränsningar tvingats att tänka lite annorlunda och hittat nya favoriter bland både råvaror och maträtter. Det har känts roligt och inspirerande!
 • Bli av med 3-4 kilo fluff som vadderar mina höfter
  Att gå ner i vikt var inte det primära syftet, men ett resultat av att äta hälsosammare och må bättre. Efter knappa fyra veckor hade jag tappat 3,5 kg, ett resultat jag själv är förvånad över, eftersom jag inte på något sätt svultit eller ens varit hungrig. Jag har en känsla av att mycket av den här vikten är vätska som hade samlats i min kropp, något jag framför allt ser på mina armar och ben.
Summa sumarum: målen är uppnådda och jag mår bättre än på länge; jag känner mig mer som mig själv igen. Otroligt skönt! Jag har ingen aning om vilken parameter det är som gett effekt; jag har ju inte gjort stora förändringar från mitt "vanliga" liv men det är väldigt skönt att små förändringar kan ge stor skillnad.

Vad händer nu då? På vardagarna kommer jag fortsätta så som jag gjort under den här månaden, i så stor utsträckning som möjligt. Jag kommer fortsätta hitta hälsosamma favoriter och undvika att stoppa i mig skräp. På helgerna kommer jag däremot äta nybakat, frasigt bröd till frukost, smakrik ost till vinet och något sött då och då. Men som jag skrev i mitt inledande inlägg: allt handlar om balans :)

Inga kommentarer: