söndag 2 oktober 2016

Bovetebiffar med grön ärtpesto och rostad sötpotatis

Alltså, det här ser inte så snyggt ut alls på bilden, men jag bryr mig inte om att försöka få en bättre bild just nu :) Hur som helst, det var första gången jag gjorde biffar på bovete och det var väldigt gott!

Du behöver, till fyra portioner:
Bovetebiffar
  • 1,5 dl helt bovete
  • 1 liten gul lök
  • 1 morot
  • Kryddning som passar ditt humör; jag körde på en mexikansk touch med chipotle, spiskummin, vitlök, salt och peppar
  • En skvätt olja
Rostad sötpotatis
  • 2 sötpotatisar
  • Rökt paprikapulver
  • Olja
  • Salt
Grön ärtpesto
  • 4 dl frysta gröna ärter
  • Några matskedar solroskärnor
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • Färsk mynta, eller annan ört, efter behag
  • Lite färsk citron
  • Salt, peppar
Gör så här:
Bovetebiffar
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Slå kokande vatten över bovetet. Spola det sedan i kallt vatten och koka sedan enligt instruktioner på paketet.
  3. Hacka löken och riv moroten.
  4. Mixa bovetet. Tillsätt lök, morot, kryddor och olja. Bovetet är ganska smaklöst i sig självt, så krydda ordentligt och kom ihåg att smaka av.
  5. Forma åtta biffar av smeten. Den är ganska kletig, så det hjälper att blöta händerna mellan varje biff. Placera biffarna på bakplåtspapper på en form.
Rostad sötpotatis
  1. Skala och dela sötpotatisen. Jag gjorde halvmånar idag. Lägg sötpotatisen bredvid biffarna på plåten.
  2. Tillsätt paprikapulver, olja och salt. Blanda med händerna så det fördelas på alla bitarna.
  3. Tillaga i ugnen ca 30 minuter. Vänd på biffarna med stekspade efter halva tiden.
Grön ärtpesto
  1. Låt ärterna tina i vatten. Häll sedan av vattnet.
  2. Mixa alla ingredienser. Smaka av om det behövs mer av något.

Inga kommentarer: