måndag 24 maj 2010

Sparrissoppa

Det är något visst med den här årstiden. Så även i frukt- och gröntavdelningen med mängder av sparris och rabarber, som jag älskar. Finns det förresten sparris på burk längre? Och finns det människor som inmundigar denna hemska produkt? Färsk sparris är underbar att äta som den är, lätt kokt och serverad med lite flingsalt och smör, hollandaise eller parmesan och balsamico. Eller i en soppa.

Recept för 2 personer (som förrätt eller ensamrätt beroende på nivå av hunger). Du behöver:
  • 1 knippe färsk sparris, vit eller grön
  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 1 skvätt grönsaksfond
  • 3 dl vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • Salt och peppar
Gör så här:
  1. För grön sparris: Bryt av den nedersta, träiga biten.
    För vit sparris: Skär av den nedersa, träiga biten. Skala sparrisen.
  2. Skär av och lägg undan de ljuvliga knopparna. Skär resten av sparrisen i centimeterstora bitar.
  3. Hacka scharlottenlök och vitlök.
  4. Fräs scharlottenlök och vitlök i olja. Löken ska bara bli mjuk, inte brun. Lägg i sparrisen och låt fräsa med en kort stund.
  5. Häll i vin, fond och vatten. Låt koka på svag värme under lock tills sparrisen är mjuk. Det här tar lite lägre tid för vit sparris.
  6. Mixa soppan slät.
  7. Passera soppan genom en sil för att bli av med eventuella trådiga inslag (gäller framför allt vit sparris).
  8. Häll i grädde, salta och peppra och låt koka upp.
  9. Tillred knopparna.
    För vit sparris: koka i saltat vatten i en kastrull.
    För grön sparris: fräs i smör i stekpanna.
  10. Mixa soppan lite fluffig med stavmixer alldeles innan servering.
  11. Häll upp i soppskålar. Garnera med sparrissknopparna.

3 kommentarer:

Mattias sa...

Yumyum! Åt vit+grön sparris i lördags med riesling till. Kokade den vita och halstrade den gröna. Mmmmm...

En liten petimeter, bara: schalottenlök is da name.

Fröken Harrysson sa...

Hahaha, här har jag gått runt i nästan 30 år och trott att det heter en sak. Knasigt, tack för påpekandet!

Angående sparris: ska vi inte ta en sparrisaktivitet innan det är för sent?

Mattias sa...

Jajaja! Sparris och riesling! Helgen är inte bra (Skall du på Clandestino, förresten?), men veckan efter?