Recept för 2 personer (som förrätt eller ensamrätt beroende på nivå av hunger). Du behöver:
- 1 knippe färsk sparris, vit eller grön
- 1 scharlottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl vitt vin
- 1 skvätt grönsaksfond
- 3 dl vatten
- 2 dl matlagningsgrädde
- Salt och peppar
- För grön sparris: Bryt av den nedersta, träiga biten.
För vit sparris: Skär av den nedersa, träiga biten. Skala sparrisen. - Skär av och lägg undan de ljuvliga knopparna. Skär resten av sparrisen i centimeterstora bitar.
- Hacka scharlottenlök och vitlök.
- Fräs scharlottenlök och vitlök i olja. Löken ska bara bli mjuk, inte brun. Lägg i sparrisen och låt fräsa med en kort stund.
- Häll i vin, fond och vatten. Låt koka på svag värme under lock tills sparrisen är mjuk. Det här tar lite lägre tid för vit sparris.
- Mixa soppan slät.
- Passera soppan genom en sil för att bli av med eventuella trådiga inslag (gäller framför allt vit sparris).
- Häll i grädde, salta och peppra och låt koka upp.
- Tillred knopparna.
För vit sparris: koka i saltat vatten i en kastrull.
För grön sparris: fräs i smör i stekpanna. - Mixa soppan lite fluffig med stavmixer alldeles innan servering.
- Häll upp i soppskålar. Garnera med sparrissknopparna.
3 kommentarer:
Yumyum! Åt vit+grön sparris i lördags med riesling till. Kokade den vita och halstrade den gröna. Mmmmm...
En liten petimeter, bara: schalottenlök is da name.
Hahaha, här har jag gått runt i nästan 30 år och trott att det heter en sak. Knasigt, tack för påpekandet!
Angående sparris: ska vi inte ta en sparrisaktivitet innan det är för sent?
Jajaja! Sparris och riesling! Helgen är inte bra (Skall du på Clandestino, förresten?), men veckan efter?
Skicka en kommentar