söndag 16 maj 2010

Restaurangbesök: Kokkeriet

Adress: Kronprinsessegade 64 DK - 1306 K Köpenhamn
Telefonnummer: +45 33 15 27 77
Webb: http://www.kokkeriet.dk

Det är naturligtvis omöjligt att få bord på Noma sedan de utsetts till världens bästa restaurang. Vi bestämde oss istället för att prova någon annan av Köpenhamns krogar med Michelinstjärna. Lotten föll på Kokkeriet och det var en riktig fullträff!
Kokkeriet har endast en meny av vilken man väljer 3, 5 eller 7 (eller 9) rätter samt en vinmeny och en alkoholfri dito med matchande dryck därtill. Man byter ut menyn en gång i månaden för att alltid jobba med säsongens råvaror. Det var inga problem alls att få vegetariska alternativ som matchade vinerna, men som vanligt är det bäst att säga till redan när man bokar bord.

Mat och dryck
Vi började med ett glas champagne, en Veuve Clicot rosé från 1985. Jag tror aldrig att jag har druckit en så gammal champagne tidigare och den smakade himmelskt. Till den bjöd köket på lite snacks i form av friterade lökringar som serverades i rök.

Därefter bjöd köket på en aptitretare i form av krispiga primörer med en grön, len sås med mild smak av citron.

Vi gick sedan vidare med fem rätter inklusive vinpaket och jag fick det här:
  • Avocado och tomatkärnor, över det en kall romansalladssorbet.
    N.V Champagne, André Beaufort, Ambonnay
  • Kokt vit sparris med tunt hyvlad grön sparris, murklor, äggröra med parmesan.
    2005 Weissburgunder, Weingut Krone,Assmannhausen
  • Blomkål, ärter och ärtskott med tunt skivad blomkål och ljuvlig remouladsås.
    1999 Champagne, Blanc de Blancs, Delamotte, Le Mesnil-Sur-Oger
  • Veterisotto med vitlök, vårlök, syntad lök, ramslök, späda morötter, rostade solrosfrön samt ramslökssky.
    2007 Mirabel, Anders Vinding-Diers, Extremadura
  • Syrlig inkokt rabarber och rabarbersorbet tillsammans med söt lakrits i form av pulver, crisp och sås.
    2005 Late Harvest Mourvèdre, Cline, Contra Costa County
Middagen var underbar med lyckade mat- och dryckkombinationer (även om jag hade föredragit ett vitt, blommigt dessertvin men jag är för närvarande insnöad på Nederburg Noble Late Harvest :-)). Köket kombinerar olika smaker och konsistenser på ett annorlunda sätt. Kul med champagne till flera rätter.

Vi avslutade med varsin dubbel espresso och till det bjöd köket på tre tryfflar.

Service
Personalen var väldigt trevlig och hjälpsam. Rakt igenom, hela tiden. De var uppmärksamma som attan och la lika mycket omsorg vid den vegetariska som den "vanliga" maten. Det enda kluriga var danskan, en i personalen pratade med så svår dialekt att vi fick gissa vad som serverades :-)

Stämning
Vi var de sista gästerna som kom (vid 20:30). När vi hade satt oss drog de för draperier för dörrarna så det blev en väldigt lugn och avslappnad stämning. Kokkeriet är en liten restaurang med plats för kanske 20 personer. Med en blandning av små och större sällskap kändes det familjärt och hjärtligt.

Inga kommentarer: