lördag 8 maj 2010

Pizza-tajm!

Hemgjord pizza är gott. Ibland orkar man t o m göra egen deg! Många recept går ut på att degen ska bli klar så fort som möjligt, vilket jag tycker brukar resultera i att pizzabotten blir väldigt hög och brödaktig. Om man tycker det är godare med en tunn pizzabotten är tricket att använda lite jäst och låta degen jäsa längre.

Pizzadeg till två rätt stora pizzor

Du behöver:
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 425 g vetemjöl (special)
  • 12,5 g jäst
  • 1 msk olivolja
  • 1 rätt stor nypa salt
Gör så här:
  1. Lös upp jästen i vattnet. Japp - kallt vatten!
  2. Blanda i allt förutom saltet i degspadet.
  3. Knåda degen rejält - för hand eller i maskin.
  4. Arbeta in saltet. Degen blir mer elastisk om man tillsätter saltet efteråt.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur 1-2 timmar. Helst två.
  6. Knåda degen igen. Vitsen är att få ur luften ur degen så att pizzabotten inte blir hög och fluffig i ugnen.
  7. Kavla ut till pizzor och lägg på bakplåtspapper.
  8. Lägg på tomatsås. Varför inte en hemmagjord? En snabbvariant är annars att mixa krossade tomater med örter, salt, svartpeppar, lite olivolja och vinäger.
  9. Lägg på ost. Mozzarella är gott, så klart!
  10. Lägg på dina favorittillbehör. Jag gillar skivade champinjoner, tomater och färsk basilika.
  11. Lägg bakplåtspappret på en ungsvarm plåt.
  12. Grädda i ugn i 10 min, 225°.
  13. Varför inte servera med en hemmagjord vitkålssallad?

Inga kommentarer: