Pizzadeg till två rätt stora pizzor
Du behöver:
- 2,5 dl kallt vatten
- 425 g vetemjöl (special)
- 12,5 g jäst
- 1 msk olivolja
- 1 rätt stor nypa salt
- Lös upp jästen i vattnet. Japp - kallt vatten!
- Blanda i allt förutom saltet i degspadet.
- Knåda degen rejält - för hand eller i maskin.
- Arbeta in saltet. Degen blir mer elastisk om man tillsätter saltet efteråt.
- Låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur 1-2 timmar. Helst två.
- Knåda degen igen. Vitsen är att få ur luften ur degen så att pizzabotten inte blir hög och fluffig i ugnen.
- Kavla ut till pizzor och lägg på bakplåtspapper.
- Lägg på tomatsås. Varför inte en hemmagjord? En snabbvariant är annars att mixa krossade tomater med örter, salt, svartpeppar, lite olivolja och vinäger.
- Lägg på ost. Mozzarella är gott, så klart!
- Lägg på dina favorittillbehör. Jag gillar skivade champinjoner, tomater och färsk basilika.
- Lägg bakplåtspappret på en ungsvarm plåt.
- Grädda i ugn i 10 min, 225°.
- Varför inte servera med en hemmagjord vitkålssallad?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar