lördag 8 maj 2010

Vitkålssallad a.k.a. pizzasallad

Det svenska (?) påfundet pizzasallad på vitkål är en ganska trevlig bekantskap. Till andra rätter än pizza också.

Du behöver:
  • Vitkål
  • Olivolja
  • Vitvinsvinäger
  • Salt, peppar
Gör så här:
  1. Strimla vitkålen fint, antingen med kniv eller mandolin. Eller osthyvel, för den delen.
  2. Lägg i en stötvänlig skål.
  3. "Krossa" vitkålen med något tungt, t ex en mortelstöt.
  4. Häll på lika delar olja och vinäger. Jag skriver inte ut några mått eftersom det beror på mängden vitkål. Prova dig fram men var inte för snål eftersom salladen ska vara saftig (men inte dränkt i dressing).
  5. Salta och peppra. Rör om.
  6. Låt stå och dra i rumstemperatur minst ett par timmar. Eller i kylen över natten.

Inga kommentarer: