Du behöver till två portioner (du kan minska något om du ska ha soppan till förrätt):
- 2-3 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- En klick smör
- 1 rejäl skvätt torrt vitt vin (minst 1/2 dl)
- 5 dl vatten
- 1/2 grönsaksbuljongstärning eller -fond
- En nypa socker
- En liten skvätt konjak om du vill lyxa till det
- Salt, peppar
- Färsk timjan
- Något gott ljust bröd, typ lantbröd
- Riven ost, gärna någon smakrik
Gör så här:
- Skala löken och vitlöken och skiva den tunt.
- Fräs löken och vitlöken i smör i en kastrull 10-15 minuter. Löken ska inte ta färg.
- Häll på vin, buljong/fond och vatten. Låt koka ihop 30 minuter.
- Smaka av med salt, peppar, konjak och timjan.
- Rosta brödet i brödrost eller ugn, skär till krutonger.
- Häll upp soppan i ugnsfasta soppskålar. Toppa med krutonger och ost och gratinera i ugnen en kort stund. Har du inga ugnsfasta soppskålar går det bra ändå, soppan är så varm att osten smälter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar