måndag 2 maj 2011

Om tiden som sprang iväg. Och ratatouille.

Plötsligt händer det. Inte bara att man hittar mogen mango i matvarubutiken utan även att man plötsligt hittar den mogna sidan av sig själv och tar tag i saker i sitt liv man borde ha tagit tag i för länge sedan. Det är omvälvande och befriande och innebär att man prioriterar bort bloggandet ett tag. Och rätt vad det är känner man för att blogga om ratatouille. Ratatouille är en provençalsk maträtt och finns nog i lika många versioner som sydfranska familjer. Jag tycker det smakar fantastisk i all sin enkelhet och hemligheten är tid. Tid att koka ihop och tid att liksom vila till sig. Här kommer min version.

Du behöver, till åtminstone 4-6 portioner (beroende på hungernivå och tillbehör):
  • 2-3 stora vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • 2 aubergine
  • 2 zucchini
  • 1 grön paprika
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl vitt vin kanske?
  • Lite grönsaksfond
  • Chilipulver och/eller -flakes
  • Salt, peppar
  • Färska örter, t ex oregano och timjan
  • Citronsaft
Gör så här:
  1. Hacka vitlöken. Fräs den i olivoljan utan att låta den ta färg.
  2. Skär aubergine, zucchini och paprika i bitar. Lägg i grytan.
  3. Tillsätt tomater, vin, fond, chili, salt och peppar.
  4. Låt puttra på svag värme ett bra tag. Jag hann äta kvällsmat, titta på ett avsnitt Private Practice, prata i telefon och vika tvätt under tiden så två timmar kommer man lätt upp i. Det är bara bra!
  5. Tillsätt färska örter. Smaka av med salt och citronsaft (och eventuellt en nypa socker). Låt helst vila till nästa dag och servera med t ex grönsallad och en bit god baguette, eller varför inte pasta, bulgur eller bönsallad.

Inga kommentarer: