tisdag 28 december 2010

Broccolipalooza

Ibland önskar man att man hade några lunchlådor lagade, samtidigt som kylen består av broccoli, ost och crème fraîche som måste förbrukas. Lösningen på ekvationen blev att laga broccoligratäng och -soppa. Inte jobbigt och håller nog hyfsat GI, för sådana som ägnar sig åt det såhär dagarna efter jul.

Broccoligratäng
Till två portioner, som behöver kompletteras med en god sallad eller nåt, behöver du:
  • 1 färsk broccoli
  • 1 burk, eller snarare något mindre, smaksatt crème fraîche (jag använde en med tomat och chili)
  • 2 ägg
  • 1 skvätt vatten
  • 1 näve riven ost
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt, peppar
Gör så här:
  1. Skär broccolin i bitar. Lägg i en ugnsfast form.
  2. Vispa crème fraîche, ägg och vatten lätt i en bunke med gaffel. Tillsätt en aning vatten för lösare konsistens.
  3. Hacka vitlöksklyftan. Tillsätt den, ost, salt och peppar.
  4. Häll såsen över broccolin och låt grädda i ugn (225°) i ca 20 min.
Broccolisoppa
Till två portioner, som behöver kompletteras med en god sallad eller nåt, behöver du:
  • 1 färsk broccoli
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 skvätt rapsolja
  • 1 skvätt vitvinsvinäger (eller vitt vin, om du har)
  • 1 skvätt grönsaksfond
  • 7 dl vatten
  • Lite naturell crème fraîche
  • 1 näve riven ost
  • Salt, peppar
Gör så här:
  1. Skär broccolin i bitar.
  2. Hacka lök och vitlök. Fräs den i kastrull i rapsolja.
  3. Tillsätt vitvinsvinäger och grönsaksfond. Låt puttra en liten stund.
  4. Tillsätt vatten och 2/3 av broccolin. Lägg undan 1/3 så länge.
  5. Låt koka lite smått tills broccolin är mjuk.
  6. Tillsätt crème fraîche och mixa soppan slät.
  7. Häll i osten och resten av broccolin. Rör om och låt koka bara ett par minuter så broccolin blir varm.

    Inga kommentarer: