tisdag 12 mars 2013

Saag Paneer

Saag Paneer är en av mina indiska favoriträtter. Len och god med lite bett. Den går snabbt att laga, bortsett från momentet att göra färskost.

Paneer - indisk färskost

Man kan säkert köpa sådan här ost men det är roligare, om bökigare, att göra själv. Osten behöver stå i kylen ett par timmar så tänk på att börja i god tid innan du blir hungrig. Det här receptet räcker till 3-4 portioner:
  • 1,5 l mjölk
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 1 lime
  • 1 nypa salt
Gör så här:
  1. Häll mjölken i en kastrull. Värm tills den nästan börjar koka.
  2. Tillsätt yoghurt, pressad lime och salt och blanda väl. Ta av kastrullen från plattan och rör tills det skär sig; d v s tills vasslen separeras från ostmassan. Låt svalna.
  3. Sila av vasslen i saftsil, kaffefilter eller genom att lägga en bakhanduk i en sil.
  4. Forma ostmassan till en kaka, ca 2 cm tjock. Linda in osten i en handduk och kyl under press, t ex genom att ställa en gryta på den, 2-3 timmar.

Saag Paneer

Du behöver:
  • Paneer enligt receptet ovan
  • Olja till stekning
  • 400 g fryst spenat
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2 chilifrukt
  • 3 cm ingefära
  • Malen koriander
  • Spiskummin
  • Salt och peppar
  • 2 dl matlagningsgrädde
Gör så här:
  1. Skär färskosten i fyrkanter, ca 2x3 cm, och stek tills den blir gyllenbrun. Använd mycket olja; det är lätt att den bränner fast. Ställ osten åt sidan så länge.
  2. Hacka vitlök, schalottenlök och chili fint. Skala ingefäran och riv den fint.
  3. Fräs vitlök, schalottenlök och chili i olja i en kastrull. Krydda med malen koriander och spiskummin. Salta och peppra.
  4. Lägg i spenat och ingefära. Fräs ihop. Tillsätt grädden och låt koka upp.
  5. Tillsätt osten och rör försiktigt. Servera med kokt basmatiris och naanbröd.

Inga kommentarer: