tisdag 26 oktober 2010

If you're going to San Francisco

Två kollegor åker till San Francisco i slutet av veckan. Idag tipsade jag dem av några favoriter från resan dit sommaren 2008. Kanske kan fler få användning av tipsen?

Colibri
Avslappnad mysig restaurang, gott mexikanskt, goda drinkar.
438 Geary Street
(415) 440-2737

Slanted Door
Snygg och lite dyrare restaurang, fusion, vietnamesiskt, trendigt (åtminstone 2008 ;)).
1 Ferry Building #3
(415) 861-8032

Mela Tandoori Kitchen
Avslappnad trevlig restaurang, bra indiskt/pakistanskt kök.
417 Ofarrell Street
(415) 447-4041

Wipeout Bar & Grill
Ett surfhak som funkar fint för lunch när du är vid Fisherman's Wharf.
39 Pier
(415) 986-5966

Rogue Bar
Det fantastiska ölmärket har en egen pub. Många av sina egna öl på fat och ännu fler på flaska. De har goda burgare också.
673 Union Street
(415) 362-7880

Thirsty Bear
Mikrobryggeri som även är pub och restaurang.
661 Howard Street
(415) 974-0905

Redwood Room
Snygg och hipp hotellbar, goda drinkar.
495 Geary Street
(415) 775-4700

The View Lounge
Snygg skybar, härlig stämning, goda drinkar.
55 4th Street
(415) 896-1600

Noah's Bagels
Noah's Bagels finns på nio ställen i San Francisco. Ett perfekt ställe för vegetarianen att köpa sin lunchbagel på!

söndag 24 oktober 2010

Bulgur med grillade grönsaker

På söndagarna brukar jag försöka laga en laddning mat så det räcker till åtminstone en matlåda i veckan. Det känns rätt att laga något nyttigt efter helgens utsvävningar och idag blev det fullkornsbulgur och kikärter med ugnsrostade grönsaker.

Du behöver till 4 portioner:
  • 2 dl bulgur, helst fullkorn
  • 4 dl vatten
  • 1 burk kikärter
  • 1 broccoli
  • 1 paprika
  • 1/2 aubergine
  • 1/2 rödlök
  • 1 vitlöksklyft
  • Salt
  • Peppar
  • Rapsolja
  • 2 msk ajvar relish
  • 2 msk crème fraîche
  • Sallad efter behag till servering

Gör så här:
  1. Mät upp bulgur och vatten i en kastrull. Salta och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Skär broccoli, paprika, aubergine, rödlök och vitlök i mindre bitar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Salta, peppra och häll över olja. Blanda lite grann och ugnsbaka i 15 minuter i 225 grader.
  3. Blanda bulgur och kikärter med ajvar relish och crème fraîche. Blanda i de ugnsrostade grönsakerna.
  4. Servera med en grönsallad.

söndag 17 oktober 2010

Söndag och HCHF-dieten

Idag lever jag livet långsamt och njuter av tillvaron: sov tills min kropp ville vakna, åt frukost i soffan och struntade i att dammsuga upp kattsanden som likt en öken breder ut sig i lägenheten. Efter en lång, skön promenad i Änggårdsbergen och Slottskogen med gamla avsnitt av Sommar i P1 i lurarna, färgglada löv och solen som värmde och strilade mellan glesnande lövverk tyckte jag det var dags att baka. Det blev Äpple- och kanelbullar där rivet äpple i fyllingen gjorde underverk samt Leilas Biscotti di Prato där jag bytte ut rivet apelsinskal mot stött kardemumma. Screw you, Atkins och LCHF!

lördag 16 oktober 2010

Restaurangbesök: Champagnerian

Adress: Parkgatan 13 , Göteborg
Webb: http://www.champagnerian.se

Där Gossip tidigare huserade finns nu Champagnerian. Enligt dem själva stoltserar de med Göteborgs största champagnesortiment och klassiska coctails är deras specialitet; ja, ni hör ju, det här måste provas!

Mat och dryck
Kan man börja med något annat än ett glas champagne på ett sådant här ställe? Nicolas Feuillatte är husets champagne och det finns ytterligare en som serveras glasvis. Jag hoppas att de utökar sitt glasvisa utbud så man kan få möjlighet att smaka flera sorter.

Det finns ett par vegetariska rätter på menyn, som är uppdelad i mellanrätter, carpaccios, kallskuret och ostron. De har även tre-, fyra- och femrätters menyer men ingen vegetarisk. Jag frågade om de kunde vegetarianisera trean och det var inga problem: tryffeldoftande bruschetta med italienska delikatesser, en underbar Karl Johansvampsraviolacci samt crème brûlée smaksatt med espressobönor - allt med goda tillbehör - satt fint efter en tuff arbetsvecka. Riktigt vällagad och god mat med tillhörande viner glasvis.

Service
Här är jag lite kluven; det var högt och lågt. När vi kom in tog det ett tag tills någon uppmärksammade oss och beställningen var lite vimsig. I övrigt var personalen vänlig och omtänksam och jag uppskattade särskilt att kocken kom ut för att höra vad jag åt.

Stämning
Lokalen är ganska liten men uppfattas inte som trång. Det finns både höga och låga bord (och en bardisk), vilket skapar en avslappnad stämning. Väggarna är vitmålade, det sitter blommor i taket och belysningen är behaglig. Publiken var blandad med ett större sällskap medelålders gäster, några unga par och några från Gossip-tiden.

Hit kommer jag gå igen, både för att ta en drink i baren och för att undersöka vad mer köket kan hitta på!

onsdag 13 oktober 2010

Restaurangbesök: Peacock Dinner Club

Adress: Kungsportsavenyn 21 , Göteborg
Telefonnummer: 031-138855
Webb: http://peacockdinnerclub.com

Så här beskriver Peacock själva sitt koncept: "Inspirationen till vår matlagning har vi tagit från vår kärlek till de syd-ost asiatiska köken. Japan, Kina, Korea, Vietnam, Indonesien och Thailand m fl. Vi serverar maten i centrum av bordet i form av sushi och dim sum, vackra asiatiska smårätter, som du och dina bordskamrater plockar till era egna tallrikar."

Mat och dryck
Jag är svag för att plocka med smårätter och älskar att upptäcka spännande smakkombinationer men tidigare har Peacock inte haft särskilt mycket vegetariskt att erbjuda. Besöket härom dagen bjöd på positiva överraskningar: nu har de en hel avdelning med vegetariska dim sum på menyn! Jag fastnade för dumplings, fresh rolls och tempura och blev inte besviken; det var fräscht, gott och kom med goda tillbehör (plommon- och kanelsåsen var jättegod).

Middagar på asiatiska fusion-restauranger inleds, enligt mig, med en obligatirisk litchi martini. Drinkarna är goda på Peacock och stället bjuder liksom in till coctailsippande.

Vad gäller övriga drycker konstaterade vi glädjande att de har bytt ut de löjliga vinglasen de hade tidigare mot riktiga. Vin- och ölutbudet passar bra till de asiatiska smakerna (och de har mkt sake för den som gillar det). För oss blev det ett Rieslingvin, passade finfint.

Även desserterna körs som smårätter med uppmaningen att beställa in flera - ett upplägg jag uppskattar! Tyvärr var dock vaken kokosglass eller mini-cup cakes någon hit.

Service
Här har Peacock skärpt till sig: servicen har tidigare varit långsam och lite sävlig men var nu mer uppmärksam och trevlig.

Stämning
Enligt mig ett av Göteborgs snyggaste ställen. Snyggt och designat men varmt.