söndag 18 april 2010

"Risotto" på matvete

Risotto är en favorit som ska avnjutas nygjord. Ingen hit i lunchlådan alltså så jag bestämde mig för att göra en variant på matvete. Jag hittade i veckan en pecorinocreme smaksatt med vit tryffel som visade sig vara en hit. Har du ingen sådan fungerar det säkert utmärkt att använda riven ost/färskost och tryffelolja.

4 portioner

Du behöver:
  • Olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl matvete
  • En skvätt grönsaksfond (grönsaksbuljong fungerar säkert lika bra men jag tycker fond är godare)
  • 5 dl vatten
  • Ett gäng champinjoner
  • En klick smör
  • Ett knippe grön sparris (250 g)
  • En förpackning färsk spenat (70 g)
  • En burk kikärter
  • Ett par matskedar pecorino- och tryffelcreme
  • Salt och peppar
Gör så här:
  1. Hacka scharlottenlöken och den ena vitlöken. Fräs i olivolja i kastrull.
  2. Häll i matvete, fond och vatten. Rör om, lägg på locket och låt småputtra i 15 minuter.
  3. Skär champinjoner, bryt av den nedre delen av sparrisen (spara och koka soppa om du orkar), skär sparrisen, skölj spenaten, hacka den andra vitlöksklyftan.
  4. Fräs champinjonerna i en torr stekpanna tills den mesta vätskan har försvunnit. Lägg i en klick smör. Lägg i sparrisen och vitlöken och låt fräsa ett par minuter.
  5. Lägg i spenaten i stekpannan och låt även den fräsa ett par minuter. Salta och peppra.
  6. Häll kikärterna i matvetet. Häll i ett par matskedar av pecorino- och tryffelcremen. Häll i grönsakerna från stekpannan. Rör runt. Servera.

2 kommentarer:

Jenny Kucera sa...

sound delish!följer med spänning dina recept, särskilt sådana som går snabbt att laga och som kidsen kanske kan gilla:)

Fröken Harrysson sa...

Hej Jenny!
Snabblagad mat har jag inga problem att bidra med men barnvänliga är lite klurigare. Fast kanske beror på hur öppna barnen är för mat? Man kanske kan hitta på sätt att barnanpassa?
Ha det gott!
/Hilda