söndag 25 september 2011

Trerätters höstmiddag

Igår hade vi för första gången vänner över på middag i vår nya lägenhet. Som jag skrev i förra inlägget var det höstmeny men dessvärre glömde jag helt att fota maten så... höstlöv får illustrera den här middagen. Alla recept är för 6 personer om jag inte skriver något annat.

Till förrätten passar det bra med ett torrt, fylligt och smakrikt vitt Chenin Blanc.
Till huvudrätten passar det bra med ett kryddigt och mustigt rött Syrah.

Välkommen med äpple- och kaneldrink
Du behöver:
  • Kanelsprit (jag använde Fireball)
  • Färskpressad äpplejuice
  • Ginger ale
Gör så här:
  1. Häll ingredienserna i ett champagneglas, ungefär en tredjedel av varje sort. Avsluta med ginger ale.

Rostad jordärtskockssoppa med Västerbottenostkrutonger
Du behöver:
  • 500 g jordärtskockor
  • 2 potatisar
  • Rapsolja
  • 1 stor schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk grönsaksfond
  • 7 dl vatten (ca)
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • Salt, peppar
  • 1 smördegsplatta
  • 1 dl riven Västerbottenost
Gör så här:
  1. Skala jordärtskockorna och potatisen och skär i bitar.
  2. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form och häll över lite rapsolja. Rosta lätt i ugnen (225° i ca 15-20 minuter)
  3. Hacka schalottenlök och vitlök fint.
  4. Fräs löken i rapsolja i en stor kastrull. Låt inte löken få färg utan endast bli mjuk.
  5. Tillsätt jordärtskockor och potatis.
  6. Tillsätt vin, grönsaksfond och vatten. Låt puttra tills rotfrukterna är mjuka.
  7. Gör 12 "pinnar" av smördegen och lägg på ett bakplåtspapper. Strö över Västerbottenost och grädda i ugnen tills de får fin färg (225°, ca 10 min).
  8. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde, salt, peppar och eventuellt mer vatten för att få önskad konsistens. Låt koka upp. Mixa med stavmixer innan du serverar soppan för att få lite fluffigare konsistens. Severa med Västerbottenkrutongerna i eller bredvid soppan.
Rostade rotfrukter
Du behöver:
  • 12 fasta potatisar
  • 4 stora rödbetor
  • 2 palsternackor
  • 4 morötter
  • 150 g chèvre
  • Flytande honung
  • Rapsolja
  • Färska kryddor, t ex timjan och rosmarin
  • Salt
Gör så här:
  1. Borsta potatisen, skala övriga rotfrukter.
  2. Skär rotfrukterna i ungefär lika stora bitar.
  3. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form.
  4. Häll på honung, chèvre, rapsolja, kryddor och salt. Blanda försiktigt.
  5. Sätt in rotfrukterna i ugnen tills de får fin färg (225°, ca 45 min).

Ugnsbakade champinjoner
Vi var två vegetarianer på middagen så det här receptet räcker till två personer. Du behöver:
  • 10 champinjoner
  • 200 g cream cheese
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tomat
  • Färska örter, t ex timjan och basilika
  • Salt, peppar
Gör så här:
  1. Ta bort foten från champinjonerna. Lägg champinjonerna i en ugnsfast form.
  2. Blanda cream cheese, pressad vitlök, hackad tomat, färska örter, salt och peppar i en bunke.
  3. Fyll champinjonerna med färskoströran.
  4. Baka champinjonerna i ugnen (225°, ca 20 min).

Rödvinssås
Du behöver:
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • Smör
  • Färska örter: rosmarin och timjan
  • 2 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 msk tomatpuré
  • Lite muscovadosocker
  • Salt, peppar
  • Eventuellt maizena.
Gör så här:
  1. Hacka lök, vitlök och morot fint.
  2. Fräs i en rejäl klick smör tillsammans med örterna.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt koka utan lock tills det har reducerat till hälften.
  4. Sila såsen. Tänk på att det är vätskan du ska spara ;-)
  5. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Red med maizena vid behov.

Äpplepaj
Du behöver:
  • 5-6 äpplen
  • Kanel
  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
  • Vaniljglass till servering
Gör så här:
  1. Skala äpplena och skär bort kärnhuset. Skär äpplena i tunna skivor.
  2. Lägg äpplena i en ugnsfast form och pudra över kanel efter behag. Blanda.
  3. Blanda de torra ingredienserna till pajskalet.
  4. Smält smöret. Häll i sirap och grädde.
  5. Blanda med de torra ingredienserna och bred över äpplena.
  6. Grädda i 225° ca 20 min. Servera med glass.

Inga kommentarer: