lördag 23 februari 2013

Kalljäst frukostbröd

Att ställa sig och baka bröd till frukost är kanske något många av oss hade velat men sällan orkar eller har tid till. Då är det ju fiffigt att det går att slänga ihop en deg kvällen innan och låta brödet kalljäsa i kylen under natten; bara att sätta på ugnen på morgonen och grädda brödet!

Det här blir lagom till åtta bullar:

  • 25 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 stor nypa havssalt
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl havregryn
  • ca 6 dl mjöl (jag tog hälften vetemjöl och hälften rågmjöl)
  • Sesamfrön till garnering
Brödet går att variera i det oändliga: byt ut mjöl, frön och gryner mot det du gillar och har hemma; smaksätt med hasselnötter och aprikoser; garnera med rostade solrosfrön...

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke, häll på vatten och lös upp jästen.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen får rätt konsistens; den ska vara klibbig men ändå såpass fast att det går att forma bullar av den.
  3. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Täck dem med plastfolie och ställ in plåten i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Spraya lite vatten på bullarna och strö på sesamfrön.
  6. Grädda brödet i mitten av ugnen i ungefär tio minuter.

Inga kommentarer: