lördag 13 augusti 2011

Imam Bayildi

Imamen svimmade; det är vad det betyder. Kanske för att det är så gott? Av den anledningen var jag tvungen att äta rätten två kvällar under Karins och min vecka på Kreta tidigare i somras. Så här blev min version.

Till 2-4 portioner* behöver du:
  • 2 auberginer
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Tomater (jag tog tre färska och omkring 300 g krossade)
  • Tomatpuré, 1 msk kanske
  • Olivolja
  • Kanel
  • Salt, peppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Dela auberginerna på längden. Gröp ur dem och lämna 1 cm från skalet. Spara aubergineurgröpet.
  3. Lägg auberginerna på en plåt och baka i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
  4. Hacka lök och vitlök. Låt fräsa i olivolja i en kastrull tills det blir mjukt.
  5. Skär aubergineurgröpet i mindre bitar. Låt det fräsa med i kastrullen tills även det blir mjukt. Salta.
  6. Tillsätt tomater skurna i mindre bitar och/eller krossade tomater samt tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra tills aubergineskalen i ugnen är klara.
  7. Fyll aubergineskalen med röran. Pudra kanel över varje aubergine och låt baka i ugnen ytterligare 30 minuter.
* Om du bara äter auberginerna som de är tror jag du kan räkna med att det räcker till 2 portioner. Om du har något tillbehör, t ex en matig sallad, räcker det till fyra.