lördag 22 januari 2011

God morgon Vietnam

Stora delar av världen vaknar inte utan kaffe. För en svensk är det ett naturligt steg att efter modersmjölk och O'boy gå vidare till bryggkaffe, så kallat "svenskt kaffe" (något vi skrattar generat åt men i hemlighet saknar när vi utsätts för blask någonstans i världen, eller?), och därefter i det närmaste utbilda sig till barista. En svensk som inte dricker kaffe uppfattar vi som lite underlig.

Ok, vi har bryggkaffe, vi har de italienska varianterna. Vad finns det mer i världen? Har du några kaffeerfarenheter?

Jag har nyss lärt mig att man i Vietnam dricker Cà phê sữa đá, vilket betyder "kaffe mjölk is". Kaffet, som bryggs direkt ner i glaset, är svart, kärvt och trögflytande som tjära; mjölken kondenserad, sötad och len. Svart och vitt blandas med is och drycken smakar av mörk choklad, lakrits och kola. En riktig höjdare och jag undrar om någon kan införa det i Sverige lagom till sommaren?

1 kommentar:

Mattias sa...

Låter som något att, med lite vin och fond, göra sås på.