Paneer - indisk färskost
Man kan säkert köpa sådan här ost men det är roligare, om bökigare, att göra själv. Osten behöver stå i kylen ett par timmar så tänk på att börja i god tid innan du blir hungrig. Det här receptet räcker till 3-4 portioner:- 1,5 l mjölk
- 2 dl naturell yoghurt
- 1 lime
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Häll mjölken i en kastrull. Värm tills den nästan börjar koka.
- Tillsätt yoghurt, pressad lime och salt och blanda väl. Ta av kastrullen från plattan och rör tills det skär sig; d v s tills vasslen separeras från ostmassan. Låt svalna.
- Sila av vasslen i saftsil, kaffefilter eller genom att lägga en bakhanduk i en sil.
- Forma ostmassan till en kaka, ca 2 cm tjock. Linda in osten i en handduk och kyl under press, t ex genom att ställa en gryta på den, 2-3 timmar.
Saag Paneer
Du behöver:
- Paneer enligt receptet ovan
- Olja till stekning
- 400 g fryst spenat
- 3 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- 1/2 chilifrukt
- 3 cm ingefära
- Malen koriander
- Spiskummin
- Salt och peppar
- 2 dl matlagningsgrädde
- Skär färskosten i fyrkanter, ca 2x3 cm, och stek tills den blir gyllenbrun. Använd mycket olja; det är lätt att den bränner fast. Ställ osten åt sidan så länge.
- Hacka vitlök, schalottenlök och chili fint. Skala ingefäran och riv den fint.
- Fräs vitlök, schalottenlök och chili i olja i en kastrull. Krydda med malen koriander och spiskummin. Salta och peppra.
- Lägg i spenat och ingefära. Fräs ihop. Tillsätt grädden och låt koka upp.
- Tillsätt osten och rör försiktigt. Servera med kokt basmatiris och naanbröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar