Digestivebotten
- 10 digestivekex
- 50 g smör
- 1 msk lakritspulver
Rabarberkompott och -sås
- 4 rabarberstjälkar
- 1 dl råsocker
- 2,5 dl vatten
- 1/2 dl Cointreau
- 1 vaniljstång
Fyllning
- 200 g vit choklad
- 400 g cream cheese
- 2 dl crème fraîche
- 2 ägg
- 2 msk citronsaft
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk lakritspulver
Garnering
- Lakritsgodis
Gör så här:
Rabarberkompott och -sås
- Skala rabarbern, skär den i centimeterstora bitar och lägg i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg i både kärnor och stång.
- Tillsätt övriga ingredienser.
- Låt sjuda i 20-30 minuter tills vätskan i kompotten är trögflytande som sirap.
- Sila kompotten men låt lite vätska vara kvar i rabarbern så den inte blir för torr. Spara såsen för sig (häll gärna upp på flaska) och rabarbern för sig.
Digestivebotten
- Smula digestivekexen. Jag tycker det lättaste är att lägga dem i en plastbunke och mosa dem med en mortel.
- Smält smöret och häll över kexsmulorna.
- Tillsätt lakritspulver och blanda väl.
- Tryck ut smulorna på botten i en form med avtagbara kanter.
- Grädda i ugnen (175°, ca 10 min).
Fyllning
- Smält den vita chokladen över vattenbad.
- Vispa de övriga ingredienserna till fyllningen i matberedare eller med elvisp.
- Tillsätt chokladen när den har svalnat något.
- Tillsätt rabarberkompott efter behag och blanda smeten väl.
Cheesecake
- Häll fyllningen över digestivebotten.
- Grädda i ugnen (175°, ca 30 min).
- Låt kakan svalna.
- Dekorera med rabarbersås och lakritsgodis.
3 kommentarer:
Mmm, du har kört lakrits sen du var en tvärhand hög ;-) Men detta är riktigt gott!
var får man tag på lakritspulver?
Jag brukar köpa på Panduro men det finns även att köpa i baktillbehörssajter på nätet. Kan skriva ett blogginlägg om det!
Skicka en kommentar