lördag 23 februari 2013

Kalljäst frukostbröd

Att ställa sig och baka bröd till frukost är kanske något många av oss hade velat men sällan orkar eller har tid till. Då är det ju fiffigt att det går att slänga ihop en deg kvällen innan och låta brödet kalljäsa i kylen under natten; bara att sätta på ugnen på morgonen och grädda brödet!

Det här blir lagom till åtta bullar:

  • 25 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 stor nypa havssalt
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl havregryn
  • ca 6 dl mjöl (jag tog hälften vetemjöl och hälften rågmjöl)
  • Sesamfrön till garnering
Brödet går att variera i det oändliga: byt ut mjöl, frön och gryner mot det du gillar och har hemma; smaksätt med hasselnötter och aprikoser; garnera med rostade solrosfrön...

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke, häll på vatten och lös upp jästen.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen får rätt konsistens; den ska vara klibbig men ändå såpass fast att det går att forma bullar av den.
  3. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Täck dem med plastfolie och ställ in plåten i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Spraya lite vatten på bullarna och strö på sesamfrön.
  6. Grädda brödet i mitten av ugnen i ungefär tio minuter.

söndag 17 februari 2013

Lemon curd och scones

Lemon curd

Undrar hur länge jag har inbillat mig att det är jobbigt att göra lemon curd och därför dragit mig för att göra det? Nu kan jag konstatera att jag hade fel. Jag utgick från Leila Lindholms recept och kunde inte låta bli att twista till det.
Du behöver:

  • 3 st ekologiska citroner 
  • 1.5 dl strösocker 
  • 50 g smör 
  • 1 msk maizena 
  • 2 st ekologiska ägg 
  • 2 st ekologiska äggulor
  • 1 msk lakritspulver
Gör så här:

  1. Tvätta och torka av citronerna.
  2. Riv skalet från citronerna. Var noga med att bara ta det gula, syrliga skalet och inte det vita, beska.
  3. Blanda strösocker, smör, citronskal och saften från två av citronerna i en kastrull. Koka upp och sila sedan av vätskan.
  4. Blanda maizena med saften från den tredje citronen och rör ner i vätskan.
  5. Vispa äggen lite lätt med en gaffel och rör ner i vätskan. Sätt kastrullen på plattan igen och vispa tills lemon curden tjocknar.
  6. Tillsätt lakritspulver, lite i taget, och smaka av tills smaken blir bra. Jag ville bara ha en subtil smak av lakrits som bryter av mot citronen.
  7. Häll lemon curden i en skål eller burk och ställ den i kylen.
Använd i bakning, t ex en citron- och marängpaj, eller varför inte till scones?

Scones

Du behöver till 4 scones:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • En nypa salt
  • 25 g smör
  • 1,5 dl filmjölk
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Tillsätt smöret och finfördela det i mjölet.
  4. Häll i filmjölken och blanda snabbt samman degen.
  5. Gör fyra bullar av degen. Platta till dem något och nagga med gaffel. Grädda mitt i ugnen i ungefär 10 minuter. Ät sconesen medan de fortfarande är varma.

lördag 2 februari 2013

En bit av Italien till lunch

Igår tog vi för ovanlighetens skull oss in till stan på lunchen, en kollega och jag. Hon föreslog Lasagneria på Olivedalsgatan; ett ställe jag helt har missat tidigare. Det ser inte mycket ut för världen från utsidan, inte mycket mer än ett hål i väggen, så det är lätt att missa.

Menyn står skriven på väggen: flera sorters lasagne, pastarätter, panini sallader och det finns mycket vegetariskt att välja på. Jag åt Parmigiana di melanzane, en lasagne med körsbärstomatsås, mozzarella, parmesan och grillad aubergine istället för pasta. Det var fantastiskt gott och bara ett gott glas rött som saknades! Hit kommer jag gå igen, både på lunch och för att hämta med mig hem.