tisdag 29 januari 2013

Slippa välja

Vad härligt det är att bli bjuden på middag. Inget velande kring vad man egentligen är sugen på utan bara njuta av det någon har valt att tillaga. Lite så var det att äta på Smalle Haven i Eindhoven. Det fanns ingen meny utan kocken lagade mat utifrån dagens humör och råvaror. Allt serverades mitt på bordet på stora, generösa fat. Som hemma fast borta. Genialiskt. När tar någon det här konceptet till Göteborg?

tisdag 8 januari 2013

Vacker på insidan?

Vad innebär det att vara hälsosam? Att utifrån sin situation och sina mål hitta en livsstil; en balans för mat och motion som håller över tid, tror jag. Därför tror jag varken på dieter, detox eller andra påfund som bara förändrar något för stunden. Utöver att träna och äta rätt mängd kalorier tror jag på att äta så ren mat som möjligt. Att undvika transfetter, sötningsmedel, smakförstärkare och annat skräp till förmån för bra råvaror och mat lagad med kärlek. Ekologisk mat passar in i den mallen.

Jag har länge valt ekologiska mjölkprodukter och ägg p g a hänsyn till djuren och deras rätt till naturligt beteende. Nu väljer jag ekologiskt i större utsträckning för att slippa tillsatser i maten, slentrianmässig antibiotikabehandling av djur och inte minst användningen av bekämpningsmedel som skadar djur, natur och människor. Och om vi är för egoistiska för att bry oss om djur, natur och människor vi inte känner; inte vill vi väl stoppa all denna skit i våra egna kroppar ;-)

Det kan bli överväldigande (och dyrt) att byta ut allt mot ekologiska alternativ men Naturskyddsföreningen har satt ihop en lista över fem viktiga varor att byta till eko. Gör det! Man måste inte rösta på Miljöpartiet eller batikfärga sina kläder bara för det.

Här finns några artiklar för fördjupning: här skriver KRAV om sin märkning och här skriver Livsmedelsverket om ekologisk mat.

onsdag 2 januari 2013

Ut med skiten!

Säga vad man vill om nyårslöften men jag tycker om att stanna upp för att reflektera över året som har gått, över mina vanor och beteenden. Det jag tycker om och mår bra av tar jag med mig in i det nya året och där det finns utrymme för förbättring sätter jag upp mål för förändring. Tidigare års nyårslöften har t ex varit att baka mer bröd, bli bättre på såser eller att aldrig mer känna mig plufsig. I år är temat "ut med skiten". Skit definierar jag som sådant vi inte mår bra av; mentalt eller fysiskt.

Varför ska vi nöja oss med annat än att våra kroppar är i så bra skick som möjligt: på insidan, utsidan och i sinnet? För mig hänger allt ihop. Vad är syftet med att fasta eller köra detox en vecka om året och sedan återgå till gamla och dåliga vanor? Teer och buljonger löser inga problem, de rubbar bara ämnesomsättningen och ger för lite energi. Och vad är syftet med att hoppa på en modediet? En quick fix med pekpinnar som sällan ger hållbara vanor och förändringar.

Jag har funderat mycket på det här och tänkte dela med mig av mina tankar under några inlägg framöver. Det kommer handla om vad vi stoppar i oss och kletar på oss.