söndag 26 juni 2011

Chokladcravings

Arla har satt samman ett gäng chokladrecept. Kladdkakor, fondants och brownies. Inte utan att jag blir lite sugen på att baka... Bilden är lånad från länken ovan och föreställer kardemummafondant.

fredag 24 juni 2011

Midsommarsmoothie

Idag dricker jag, dagen till ära, smoothie med jordgubbar och mynta till frukost. Glad midsommar!

Till ett glas behöver du:
  • 10-15 jordgubbar
  • Färsk mynta efter behag
  • En halv banan
  • 1,5-2 dl vaniljyoghurt
Lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa.

torsdag 23 juni 2011

Rabarber- och lakritscheesecake

Ja, jag kanske är lite förutsägbar med min lakrits men rabarber och lakrits gifter sig fint. Jag serverade den här desserten med Noble Late Harvest. Förutsägbar men fantastisk kombination även det :-)

Digestivebotten
  • 10 digestivekex
  • 50 g smör
  • 1 msk lakritspulver
Rabarberkompott och -sås
  • 4 rabarberstjälkar
  • 1 dl råsocker
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 dl Cointreau
  • 1 vaniljstång
Fyllning
  • 200 g vit choklad
  • 400 g cream cheese
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 ägg
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk lakritspulver
Garnering
  • Lakritsgodis

Gör så här:
Rabarberkompott och -sås
  1. Skala rabarbern, skär den i centimeterstora bitar och lägg i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg i både kärnor och stång.
  3. Tillsätt övriga ingredienser.
  4. Låt sjuda i 20-30 minuter tills vätskan i kompotten är trögflytande som sirap.
  5. Sila kompotten men låt lite vätska vara kvar i rabarbern så den inte blir för torr. Spara såsen för sig (häll gärna upp på flaska) och rabarbern för sig.
Digestivebotten
  1. Smula digestivekexen. Jag tycker det lättaste är att lägga dem i en plastbunke och mosa dem med en mortel.
  2. Smält smöret och häll över kexsmulorna.
  3. Tillsätt lakritspulver och blanda väl.
  4. Tryck ut smulorna på botten i en form med avtagbara kanter.
  5. Grädda i ugnen (175°, ca 10 min).
Fyllning
  1. Smält den vita chokladen över vattenbad.
  2. Vispa de övriga ingredienserna till fyllningen i matberedare eller med elvisp.
  3. Tillsätt chokladen när den har svalnat något.
  4. Tillsätt rabarberkompott efter behag och blanda smeten väl.
Cheesecake
  1. Häll fyllningen över digestivebotten.
  2. Grädda i ugnen (175°, ca 30 min).
  3. Låt kakan svalna.
  4. Dekorera med rabarbersås och lakritsgodis.

lördag 18 juni 2011

Restaurangbesök: Björns Bar

Adress: Viktoriagatan 1, Göteborg
Telefonnummer:
031-701 79 79
Webb: www.kockvin.se/bjorns-bar

Hur kan jag inte ha skrivit det här inlägget tidigare? Björns Bar är favorit här i stan och jag vet inte hur många gånger jag har hamnat där för att ta ett glas vin och en bit ost eller äta middag. Björns Bar ligger en trappa ner från Kock & Vin, vilket skvallrar om passion för kvalitet och fina råvaror. Det går inte att boka bord på Björns Bar så ibland kan det vara bra att hänga på låset för att försäkra sig om en plats.

Mat och dryck
Bland delikatesser, småplock och dagens vegetariska rätt Hannas val hittar man alltid något gott att beställa. Jag brukar välja Hannas val och avsluta med en bit ost eller dessert (rabarberkompotten med mascarponecreme och kaksmulor är fantastisk).
Det finns gott om viner glasvis och jag låter gärna personalen rekommendera ett vin som passar maten.

Service
Servicen är nästan alltid jättebra; personalen är uppmärksam ger fina rekommendationer. En gång däremot blev allt fel men det rättade de till på ett bra sätt. Professionellt.

Stämning
Litet, mysigt och ofta fullsatt.

torsdag 9 juni 2011

Frukost: Le Pain Français

Jag håller som bäst på att smälta intryck från en långhelg i Rom och tänkte sammanfatta intryck och restaruangtips i en bloggpost. Any day now! Snart är det ju helg igen och då kanske det kan passa att äta frukost ute? Här kommer ett tips, jag har några till på lager.

Adress: flera, poppar upp som svampar i Göteborg
Webb: http://www.lepainfrancais.se/ samt på Facebook.

Frukosten serveras: vardagar 7-10, lördagar 8-11 och söndagar 9-12.

Frukosten
Frukost finns som vanlig (59 kr?) och de luxe (69 kr?) och består av:
  • Kaffe
  • Juice
  • Baguette med ost, grönsaker, marmelad
  • Croissant
  • Ägg (de luxe-frukosten)
  • Yoghurt (de luxe-frukosten)
Frukosten på Le Pain Français är nog inget en dietist skuttar av lycka över. Det är snabba kolhydrater och fett i en härlig kombination men visst är det inte dumt att äta sådan frukost ibland? På plussidan hamnar baguetten som smakar som i Frankrike, det vill säga ljuvligt, och kaffet. Mindre bra däremot är den portionsförpackade yoghurten, som för tankarna till skolutflykter. Varför detta märkliga val? Croissanten var en torr, tråkig skapelse och därmed inte heller mycket att hurra för.

Service
Servicen verkar vara kraftigt personberoende på Le Pain Français. Ibland är den hjälpsam och glad, ibland raka motsatsen.

Stämning
Jag tycker de har lyckats med inredningen, det är snyggt och mysigt.