tisdag 15 mars 2011

Swiss oatmeal

Ibland kommer en längtan efter länder eller platser över mig och det är inte sällan en längtan efter matupplevelser. Och det är inte sällan USA som är föremål för mina tankar. Det är ett, i mitt tycke, fantastiskt matland och de senaste dagarna är det frukostarna som har kretsat i mina tankar. Långa frukostar med en stor latte, en kanel- och russinbagel med cream cheese och pancakes med färsk frukt.

På den trevliga cafékedjan Corner Bakery Café gjorde jag härom sistens en trevlig bekantskap: Swiss oatmeal (kallas tydligen även Bircher muesli) och det kan beskrivas som en kall havregrötshistoria. Smidigt att förbereda på kvällen och ha i kylen till ett par frukostar. Usch, kall havregrynsgröt med yoghurt kanske du tänker, men prova!

Jag har hittat några olika sätt att göra det på men höftade till slut till det så här:
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 1-1,5 dl mjölk
  • 1-1,5 dl yoghurt (naturell eller med vaniljsmak)
  • 1 tsk kanel
  • Tillbehör såsom färska frukter och bär (t ex rivet äpple, skivad banan eller jordgubbar), torkade bär (t ex russin eller tranbär), nötter (t ex kokos, valnötter, eller hasselnötter) och något sött (t ex rörsocker eller honung).
Gör så här:
  1. Häll havregryn, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt puttra på låg temperatur 8-10 minuter.
  2. Häll över gröten i en bunke. Låt svalna några minuter.
  3. Tillsätt mjölk, yoghurt och kanel. Rör runt och känn på konsistensen, som ska var gaska lös eftersom det kommer svälla. Behövs det mer mjölk/yoghurt? Täck bunken med plast och ställ in den i kylen, helst till nästa dag.
  4. Tillsätt eventuellt mer mjölk och/eller yoghurt för att få den konsistens du vill ha. Servera med dina favorittillbehör.