lördag 22 januari 2011

God morgon Vietnam

Stora delar av världen vaknar inte utan kaffe. För en svensk är det ett naturligt steg att efter modersmjölk och O'boy gå vidare till bryggkaffe, så kallat "svenskt kaffe" (något vi skrattar generat åt men i hemlighet saknar när vi utsätts för blask någonstans i världen, eller?), och därefter i det närmaste utbilda sig till barista. En svensk som inte dricker kaffe uppfattar vi som lite underlig.

Ok, vi har bryggkaffe, vi har de italienska varianterna. Vad finns det mer i världen? Har du några kaffeerfarenheter?

Jag har nyss lärt mig att man i Vietnam dricker Cà phê sữa đá, vilket betyder "kaffe mjölk is". Kaffet, som bryggs direkt ner i glaset, är svart, kärvt och trögflytande som tjära; mjölken kondenserad, sötad och len. Svart och vitt blandas med is och drycken smakar av mörk choklad, lakrits och kola. En riktig höjdare och jag undrar om någon kan införa det i Sverige lagom till sommaren?

lördag 8 januari 2011

Amok i Kambodja




Jag var lite orolig för hur det skulle gå att hitta vegmat i Kambodja, en oro som visade sig vara obefogad; jag skulle kunna leva på ljuvliga stekta nudlar, tofugrytor och framför allt fantastisk amok. Amok är en vanlig rätt här och innehåller currypastan kroeung, som består av bl a citrongräs, galangal, vitlök, chili och lime, samt kokosmjölk, jordnötter och grönsaker. Ikväll hittade vi dem godaste hittills och imorgon bär det av till Vietnam, där jag ser fram emot nya matupplevelser.

- Posted using BlogPress from my iPhone