tisdag 28 december 2010

Broccolipalooza

Ibland önskar man att man hade några lunchlådor lagade, samtidigt som kylen består av broccoli, ost och crème fraîche som måste förbrukas. Lösningen på ekvationen blev att laga broccoligratäng och -soppa. Inte jobbigt och håller nog hyfsat GI, för sådana som ägnar sig åt det såhär dagarna efter jul.

Broccoligratäng
Till två portioner, som behöver kompletteras med en god sallad eller nåt, behöver du:
  • 1 färsk broccoli
  • 1 burk, eller snarare något mindre, smaksatt crème fraîche (jag använde en med tomat och chili)
  • 2 ägg
  • 1 skvätt vatten
  • 1 näve riven ost
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt, peppar
Gör så här:
  1. Skär broccolin i bitar. Lägg i en ugnsfast form.
  2. Vispa crème fraîche, ägg och vatten lätt i en bunke med gaffel. Tillsätt en aning vatten för lösare konsistens.
  3. Hacka vitlöksklyftan. Tillsätt den, ost, salt och peppar.
  4. Häll såsen över broccolin och låt grädda i ugn (225°) i ca 20 min.
Broccolisoppa
Till två portioner, som behöver kompletteras med en god sallad eller nåt, behöver du:
  • 1 färsk broccoli
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 skvätt rapsolja
  • 1 skvätt vitvinsvinäger (eller vitt vin, om du har)
  • 1 skvätt grönsaksfond
  • 7 dl vatten
  • Lite naturell crème fraîche
  • 1 näve riven ost
  • Salt, peppar
Gör så här:
  1. Skär broccolin i bitar.
  2. Hacka lök och vitlök. Fräs den i kastrull i rapsolja.
  3. Tillsätt vitvinsvinäger och grönsaksfond. Låt puttra en liten stund.
  4. Tillsätt vatten och 2/3 av broccolin. Lägg undan 1/3 så länge.
  5. Låt koka lite smått tills broccolin är mjuk.
  6. Tillsätt crème fraîche och mixa soppan slät.
  7. Häll i osten och resten av broccolin. Rör om och låt koka bara ett par minuter så broccolin blir varm.

    onsdag 22 december 2010

    Vegbiffar med smak av... Marocko? Mellanöstern?

    Du behöver till tio biffar:
    • 1,5 dl fullkornsbulgur
    • 1 gul lök
    • 2 vitlöksklyftor
    • 4 bitar torkad mango
    • 2 burkar kidneybönor
    • 1/2 broccoli
    • 1 ägg
    • 1 skvätt olja
    • Kryddor, jag använde en trevlig Harissa-mix med bl a spiskummin, chili, koriander och mynta
    • Salt, peppar
    Gör så här:
    1. Koka fullkornsbulgurn enligt anvisningarna på förpackningen.
    2. Hacka lök och vitlök och lägg i en bunke.
    3. Skär, eller klipp, den torkade mangon i små bitar och lägg i bunken.
    4. Skölj kidneybönorna och häll dem i bunken.
    5. Mixa med staxmixer tills det blir en slät smet.
    6. Finhacka broccolin och blanda i den i smeten.
    7. Tillsätt kokt bulgur, ägg och kryddor.
    8. Klicka ut tio biffar på bakplåtspapper och ha blöta händer för att forma dem lite snyggare.
    9. Ställ in biffarna i ugnen ca 50 min, 200°. Alternativet är att steka dem men det behövs så mycket olja och tålamod för att få dem att hålla ihop så jag föredrar ugnen.
    10. Servera med t ex grönsallad stekt halloumi och en kall sås på ajvar relish blandat med crème fraîche. Eller varför inte i pitabröd?

    tisdag 21 december 2010

    Mintfudge

    Ok, vi fortsätter på temat "blanda allt onyttigt du har hemma och gör något gott av det". Det är ju ändå jul! I min familj är många svaga för mint, fudge och choklad så jag tyckte det var en god idé att bjuda på tre favoriter i ett.

    Du behöver:
    • 300 g mörk choklad (70% kakaohalt)
    • 200 g ljus choklad
    • 1 burk sötad kondenserad mjölk
    • 1 påse polkagrisar (typ 150 g)
    • 1,5 tsk vaniljsocker
    • 1 nypa salt
    Gör så här:
    1. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull. Häll i den kondenserade mjölken.
    2. Smält chokladen. Var försiktig med temperaturen så det inte bränns. Rör då och då.
    3. Krossa polkagrisarna i en mortel eller kanske med en hammare när påsen ligger i en kökshandduk om du är på det humöret.
    4. Tillätt polkagrisar, vaniljsocker och salt till chokladsmeten.
    5. Rör om och häll upp i en form (ca 20x30 cm eller kanske ännu hellre en brödform som är sådär 10x30 cm) med smörpapper i botten. Låt stelna i kylen.
    6. Skär fudgen i bitar. Förvara svalt.

    måndag 20 december 2010

    Lakritsfudge

    När jag var liten ville jag, till mina föräldrars förfäran, ha lakrits på tårtan. Idag har lakritsen blivit rumsren: finkrogarna tillsätter det i sina desserter och det anordnas lakritsprovingar. Och jag älskar fortfarande lakrits. När jag gör julfudge är det därför självklart vad jag smaksätter den med!

    Du behöver:
    • 3 dl vispgrädde
    • 3 dl strösocker
    • 1 dl ljus sirap
    • 50 gram smör
    • 2 msk glykos
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 2 msk lakritspulver (jag använder inte salmiak utan söt lakrits och det finns att köpa på t ex Panduro)
    • 100 gram vit blockchoklad
    Gör så här:
    1. Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Sätt i en termometer och låt koka på svag värme tills temperaturen är 120° (eller gör kulprov om du inte har någon termometer). Ha tålamod.
    2. Rör ner smör och glykos.
    3. Ta av från värmen och lägg i chokladen i bitar. Låt den smälta.
    4. Tillsätt vaniljsockret och lakritsen. Rör om och häll upp i en form (ca 20x30 cm eller kanske ännu hellre en brödform som är sådär 10x30 cm) med smörpapper i botten. Låt stelna i kylen.
    5. Skär fudgen i bitar. Förvara svalt.

    söndag 12 december 2010

    White chocolate chip cookies med smak av pepparkaka

    Du behöver till 24 kakor (ugn 175°):
    • 250 g mjukt smör
    • 1 dl strösocker
    • 1,5 dl muscovadosocker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 1/2 tsk salt
    • 2 tsk mald kanel
    • 2 tsk mald kardemumma
    • 1 tsk mald nejlika
    • 1 tsk mald ingefära
    • 1 ägg
    • 4,5 dl vetemjöl
    • 1/2 tsk bikarbonat
    • 100 g vit choklad
    Gör så här:
    1. Vispa smör, socker, salt och kryddor krämigt.
    2. Tillsätt ägget och vispa lite till.
    3. Blanda vetemjöl och bikarbonat för sig. Häll det i degen och blanda.
    4. Hacka chokladen grovt och tillsätt till degen.
    5. Forma degen till en rulle i platsfolie. Kyl eller frys degen en stund tills den blir fast.
    6. Forma 24 bollar av degen och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Kakorna kommer flyta ut i ugnen så 8 bollar per plåt är lagom.
    7. Grädda kakorna gyllene i 12-15 minuter.