onsdag 7 juli 2010

Vegetariskt på grillen

Ska du ha en vegetarian över på grillat och vet inte riktigt vad du ska bjuda på? Nej, potatissalladen som ni har som tillbehör är inte tillräckligt - vi gillar också grillsmaken. Men de där spetten med champinjoner, squash och röd paprika som plikttroget slängs på grillen när all annan mat redan är klar börjar kännas lite tråkiga.

Ha förtröstan, här kommer några enkla tips. Kanske vågar du till och med själv köra köttlöst på grillen en kväll?

  • Persika och halloumi. Tipstack till Mattias som uppfann denna härliga smakkombination av sött och salt, mjukt och gummisegt på midsommarafton. Halvera en persika, skiva halloumi, grilla ett par minuter på varje sida. Bara så där. Fantastiskt.
  • Marinera tofu eller quorn en liten stund. De här produkterna är rätt neutrala i smaken så marinaden styr hela smakupplevelsen. Var inte rädd för att vräka på med smaker och kryddor. Chili och lime? Chipotle? Honung, ingefära, senapspulver, soja?
  • Dela en aubergine i skivor på längden. Marinera eller pensla med grillolja. Grillad aubergine får en härlig konsistens och är rätt matigt.
  • Ört- och vitlöksmarinera hel portabellasvamp.

måndag 5 juli 2010

Restaurangbesök: Deli and Coffee Downtown

Adress: Sankt Eriksgatan 8, Götborg
Telefonnummer: ???
Webb: ???

Varje vardagseftermiddag går jag av bussen vid Lilla Bommen. Vackra dagar har jag noterat att där finns en nyöppnad restaurang med stor och tom uteservering i bäsa kvällssolsläge med utsikt över Operan och det nybyggda hjulet. Nätet ger inga ledtrådar, men det verkar som om det här är andra Göteborgsrestaurangen under samma namn, det verkar finnas ytterligare en under Aldardo vid Kungstorget.

Deli and Coffee verkar vilja förmedla en känsla av USA med både inredning och i viss mån menyn.

Mat och dryck
För vegetarianen verkar det finnas mycket att hämta: sallad enligt konceptet bygg din egen, wraps och flera sorters burgare som alla går att få vegetariska. För min del blev det en vegbugare och ett glas rosé. Vinet var bra och burgaren mättade en vrålhungrig mage men bjöd inte på några glada överraskningar. Den serverades på rostat trekantsbröd med råstekt potatis, sallad och en getostcreme som tillbehör. Burgaren och potatisen var mjuka och badade i för mycket fett. Getostcremen var kvalmig. Kvalitetsmässigt en bra bit kvar till amerikanska motsvarigheter, om det är vad de vill eftersträva.

Service
Beställningar sker inne vid kassan. Servicen gav ett stundtals förvirrat men ändå vänligt intryck. Vi behövde inte vänta länge på maten.

Stämning
Stor uteservering med kvällssol, som sagt. Hade det inte varit för den hade vi aldrig ens lagt märke till stället. Som jag skrev inledningsvis är här rätt tomt så Deli and Coffee är inte stället att gå till om man vill ha lite puls. Än så länge. För med det här fina läget är det väl bara en tidsfråga innan det är fullt här om sommarkvällarna? Ett bra ställe att gå till med alla kollegorna innan semestern?
Invändigt var det fräscht och fint. Här satt inte en kotte, helt förståeligt så där på årets hittills finaste fredageftermiddag.