onsdag 30 juni 2010

Lunchrestaurangbesök: Golfkrogen Hovås

Adress: Golfbanevägen, Hovås
Telefonnummer: 031-28 26 08
Webb: http://www.golfkrogenhovas.se/

Mat och dryck
Jag skulle vilja ha något vegetariskt, jag äter inte fisk och skaldjur, sa jag, för att undvika erbjudande om dagens fisk.
Du kan få kycklingpasta, erbjöd servitrisen.
Kyckling är ingen grönsak, såvitt jag vet, tänkte jag men sa att nej, det äter jag inte tyvärr, går det att få något utan djur?

Mina kollegor valde räksallad så jag blev lovad en sallad utan räkor men med mer grönsaker. In kom pyttepyttesmå sallader. Min bestod av salladsblad, tre coctailtomater, en fjärdedels avocado, en rädisa, en liten vinägrett och... ja, det var det. Proteiner, någon? När jag kom tillbaka till jobbet var jag skithungrig. Inte ok, speciellt som lunchen kostade 95 kr.

Med sådan näringsfattig kost kan man inte prestera något vidare på golfbanan så jag utgår ifrån att golfare inte är vegetarianer?

Service
Inga leenden. Inget extra.

Stämning
Det är väl därför man åker dit! Restaurangen har ett vackert läge och en stor uteservering.

måndag 28 juni 2010

Omelett med spenat och tomat

Omelett är en favorit som helglunch: snabbt och lätt.

Du behöver (till en omelett):
  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • Salt och peppar
  • (1 klick smaksatt crème fraîche)
  • Fyllning, i det här fallet ett par champinjoner, en näve färsk spenat, färsk basilika och ett par coctailtomater
  • Lite smör (eller olja) till stekning
  • (Riven ost)
Gör så här:
  1. Vispa ihop omelettsmeten: ägg, vatten, salt, peppar och eventuellt crème fraîche. Ställ skålen åt sidan en liten stund.
  2. Skiva grönsakerna till fyllningen.
  3. Lägg champinjonerna i en torr stekpanna. Låt fräsa på ganska hög värme tills vätskan har försvunnit. Tillsätt lite smör. Tillsätt spenat, basilika och tomater. Låt fräsa en kort stund.
  4. Sänk temperaturen på plattan.
  5. Häll fyllningen i en skål så länge (eller ta fram en annan stekpanna men de är ju så urbota tråkiga att diska).
  6. Lägg en liten klick smör i stekpannan. Häll i omelettsmeten. Nu är det bara att steka som en pannkaka, d v s vänd på omeletten efter en stund.
  7. Lägg grönsakerna (och eventuellt lite riven ost) på ena halvan av omeletten. Vik över den andra halvan. Låt bli varmt. Servera gärna med en fräsch sallad.

lördag 26 juni 2010

Jordgubbstårta

Midsommarhelg. Jordgubbstårta är vegetariskt. Igår var det för hektiskt för att hinna blogga men det finns väl inget som hindrar att man äter tårta även resten av helgen?

Du behöver:
  • 1 tårtbotten i tre lager
  • 2 liter jordgubbar
  • 1 lime
  • 1 msk råsocker
  • 2 dl kesella vanilj
  • 100 g vit choklad
  • 1 dl grädde
Gör så här:
  1. Rensa och skiva den första litern jordgubbar. Häll i socker samt rivet skal och saft från limen. Låt marineras ett par timmar.
  2. Smält chokladen. Blanda med kesellan.
  3. Vispa grädden.
  4. Rensa och halvera den andra litern jordgubbar.
  5. Lägg de marinerade jordgubbarna på det understa tårtlagret.
  6. Bred choklad- och kesellablandningen på det andra tårtlagret.
  7. Bred grädden på tårtan. Garnera med jordgubbar (och smält vit choklad, om det finns någon kvar).

måndag 21 juni 2010

Sparrisrisotto

Du behöver till 2 personer (kanske behöver du öka mängden avorioris och vatten om du är hungrig):
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 skvätt rapsolja
  • 2 dl avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 1 skvätt grönsaksbuljong
  • 4 dl vatten
  • Riven parmesan till risotton och servering
  • Salt, peppar
  • 1 bunt grön sparris
  • Lite smör till stekning
  • Saft + finrivet skal av 1/2 citron
  • Quornfilé eller annan proteinkälla
Gör så här:
  1. Hacka schalottenlök och vitlök fint.
  2. Fräs löken i oljan i en traktörpanna eller vid kastrull. Löken ska bara bli mjuk, inte brun.
  3. Häll i avorioriset i traktörpannan/kastrullen och låt fräsa med en liten stund.
  4. Häll på vin, fond och 1 dl vatten. Sänk temperaturen så att risotton bara småputtrar. Vitsen är att vätskan långsamt ska koka in i riset.
  5. Späd med lite mer vatten allt eftersom det kokar in. Nu kommer det ta åtminstone 15-20 minuter tills risotton är klar.
  6. Bryt av den nedre träiga delen av sparrisen. Jag brukar böja sparrisen och låta den gå av där den själv vill gå av. Skär sparrisen i mindre bitar eller behåll den hel.
  7. Riv skalet av 1/2 citron fint.
  8. Stek sparrisen i smör ett par minuter. Den ska bli varm men behålla sin krispighet.
  9. Stek även quornfiléerna.
  10. Salta och peppra sparrisen och quornfiléerna, häll på citronskalet.
  11. Häll i saften av 1/2 citron i risotton när riset är färdigt. Salta, peppra och häll i riven parmesan. Lägg i sparrisen. Rör om.
  12. Servera sparrisrisotton med färskriven parmesan.

torsdag 17 juni 2010

Melonsäsongen har börjat!

Hurra! Hurra för söta vattenmeloner, honungsmeloner, cantaloupe... De är kanske godast att äta som de är men nog sjutton är det kul med frukt i mat ibland. I helgen åt jag en fantastiskt god sallad, till exempel. Jag tror den kommer vara en återkommande bekantskap under sommaren: till grillat, till meze eller som tillbehör till lite vad som helst. Utan att vara helt säker tror jag du behöver det här:
  • Vattenmelon
  • Fetaost. Här tror jag hemligheten är att använda en ost som inte är för mjuk för att undvika att allt blir en enda gegga.
  • Färsk mynta
  • Vitvinsvinäger, olivolja, salt och svartpeppar till vinägrett.

Och jag tror man gör nåt sånt här:
  1. Skär vattenmelonen i bitar.
  2. Skär fetaosten i bitar.
  3. Varva vattenmelon och fetaost försiktigt i en skål.
  4. Gör vinägretten: häll vinäger, salt och peppar i en skål. Vispa med en gaffel eller liten visp. Droppa försiktigt i olivoljan medan du fortsätter vispa. (Gör vinägretten på mild vinäger och mild olja, den ska liksom bara lura i bakgrunden.)
  5. Hacka myntan och häll den i vinägretten.
  6. Häll vinägretten över salladen.

tisdag 15 juni 2010

Restaurangbesök: Port du Soleil

Adress: Kajskjul 8, Göteborg
Telefonnummer: 0735-09 55 40
Webb: http://peacockdinnerclub.com/soleil/

På somrarna flyttar Peacock från Avenyn. De två senaste åren har de huserat på Restaurang Hamngatan med utomhusrestaurang och -klubb men i år är det Kajskjul 8 som gäller. De har öppet på torsdagar, fredagar och lördagar. Innan klubbandet drar igång är det à la carte med meze inspirerade av det marockanska och libanesiska köket.

Mat och dryck
Meze, som sagt. Kalla, varma, från grillen, tillbehör. Småplock. Beställ in ett gäng rätter och dela hej vilt över bordet. 19 av 30 rätter är vegetariska. Jag åt Tabbouleh, vattenmelonsallad, vinbladsdolmar, spenatpiroger, baba ganoush och berberibröd. Smaskens, alltihop! Men jag saknar den grillade halloumin med citron som fanns förra året :-)

Service
Det började med att de hade slarvat bort vår bokning men de ordnade ett bord med en gång. Därefter var servicen snabb, bra och uppmärksam under hela middagen. Ända tills det var dags att betala kalaset då vi misstänkte att personalen sprang upp till Peacock för att hantera betalningen. Märkligt beteende tycker jag. De vill väl ha betalt och ge gästerna en bra avslutning? Last impression lasts.

Stämning
Till Port du Soleil går man när kvällarna är varma och solen skiner, det hör man på namnet. Då sitter man på den stora, mysigt inredda uteserveringen vid vattnet och njuter av livet och spanar på alla människor som är mycket brunare, vackrare och coolare än en själv. När jag var där härom dagen öste regnet ner sådär som det gör i Göteborg i november. Det var inomhus som gällde. Där var det också mysigt inrett med något slags känsla av harem korsat med logdans. Men det är liksom utomhus man vill sitta på det här stället.

måndag 14 juni 2010

Rabarberkompott med smulor och glass

En dessert som har det mesta: sött, syrligt, varmt, kallt, mjukt, krispigt.

Recept för 4 personer. Du behöver:
Rabarberkompott
  • 400 g rabarber
  • 2 dl vitt dessertvin
  • 1 dl råsocker eller muscavadosocker
Smulor
  • Den snabbaste och lättaste varianten är att smula färdiga kakor, t ex drömmar, i en skål. Den pysslige svänger ihop en smul- eller kakdeg (titta t ex här, här eller här), smular den på en plåt med bakplåtspapper, gräddar gyllene, låter svalna och lägger i en skål.
Vaniljglass

Gör så här:
  1. Fixa dina smulor enligt ovan.
  2. Skala rabarberstjälkarna och skär dem i 2 cm långa bitar.
  3. Lägg alla rabarberkompottens ingredienser i en kastrull. Låt småputtra tills det har kokat ihop till en relativt fast konsistens. Du behöver inte använda potatismjöl eller nåt sånt, låt kompotten bara ta den tid den behöver. Häll upp ett glas kylt dessertvin och njut av det under tiden.
  4. Servera i skål eller glas. Börja med rabarberkompotten, toppa med smulor och glass.

söndag 13 juni 2010

Pancakes

Helg och dags för finfrukost med pannkakor american style. Här är en rätt nyttig variant.

Du behöver (till 8 pannkakor, ungefär):
  • 1 ägg
  • 2 ½ dl lättfil
  • 2 ½ dl mjöl (jag brukar ta det jag har hemma, idag blev det 50-50 dinkel- och rågmjöl)
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • Smör till stekning
Förslag på smaksättningar för variation:
  • En näve frysta blåbär
  • 1/2 skivad och 1/2 mosad banan, kanel
  • 2 msk mangopuré (barnmat)
  • En klick jordnötssmör
Förslag på tillbehör till servering (jag tycker lönnsirap är för stabbigt):
  • Färska frukter och bär (idag blev det melon men ananas och granatäpple hör till favoriterna)
  • Rostad kokos
  • Valnötter
Gör så här:
  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Tillsätt ägg och fil.
  3. Tillsätt eventuell smaksättning.
  4. Vispa smeten slät. Ballongvisp tycker jag är lättast att använda eftersom smeten är tjock.
  5. Låt smeten stå och svälla en stund.
  6. Häll ut små klickar i en stekpanna. Tre åt gången brukar vara lagom.
  7. Stek på medelvärme. Var försiktig så det inte är för hög temperatur eftersom de här pannkakorna blir tjocka och behöver mer tid för att gräddas.
  8. Servera omgående med dina favorittillbehör.

lördag 12 juni 2010

Restaurangbesök: Tranquilo

Adress: Kungstorget 14, Göteborg
Telefonnummer: 031-13 45 55
Webb: http://www.tranquilo.se/

Till Tranquilo går man för att hänga, dansa salsa eller dricka drinkar. Eller för att äta mat. Ikväll träffade jag min gamla korridorskompis Erica och vi ville äta, dricka och snacka. Nu var det någon månad eller två sedan jag var på Traquilo och de har, för första gången på länge, bytt meny! Den största förändringen är att de satsar på latinamerikanska smårätter - Pinchos. Ät 1-2 till förrätt eller 3-4 till huvudrätt.

Mat och dryck
Vi började med nachos, guacamole och varsin drink. För vegetarianen finns det fem smårätter att välja på. Man kan även byta ut köttet mot kroketter på huvudrätterna. Jag valde tre smårätter: quesedillas con aji (ost- och grönsaksfylld quesedilla), Mazorca de ajo (majskolvar med chilismör) och Empanades de queso (pirog med getost och grönsaker). Inga konstigheter, spännande smaker och väldigt gott!

Vin- och ölutbudet är det inte så mycket att orda om: inget jättespännande utbud men det fungerar fint till maten.

De är grymt bra på drinkar i allmänhet och Mojitos i synnerhet. Kan rekommendera en Panama White till dessert: en ljuvlig drink med bl a kondenserad mjölk, granatäpple och rosébubbel. Som glass i ett coctailglas.

Service
Glad och uppmärksam.

Stämning
På Tranquilo är stämningen bra när man än kommer dit: tidigt på kvällen blir man automatiskt glad av musiken och den Miamikitchsnygga inredningen, senare på kvällen (på fredagar och lördagar) plockas en del av borden bort och stället förvandlas från coctailbar till nattklubb. Det är svårt att låta bli att dansa salsa även om man inte kan eller vill.

Vegmongot - inte alltid en matsnobb

Just nu: snabbmakaroner, ketchup, riven ost. Direkt ur kastrullen. Jag borde skämmas men nej, jag gör det inte för det här är bästa nattamaten.

söndag 6 juni 2010

Slarvmaja

P g a mycket jobb, jobbresa och efterföljande jetlag/koma har jag varit dålig på att uppdatera bloggen. Nu blir det skäpning.

Jag har varit på ett antal restauranger på sista tiden (återkommer med omdömen inom kort):
Det har även funnits tid att laga mat med sparris och rabarber. Recept kommer snart!

Restaurangbesök: Hello Monkey

Adress: Magasinsgatan 26, Göteborg
Telefonnummer: 031-13 04 42
Webb: http://www.hellomonkey.net/

Hello Monkey har varit ett av mina favoritställen i Göteborg. Skön och avslappnad stämning, härlig mat med roliga smaker, bra priser. Efter gårdagens besök där tillsammans med ett gäng vänner är mina känslor lite naggade i kanten men jag hoppas det ordnar upp sig snart!

Mat och dryck
Hello Monkey skriver på sin webb:
"Kökets kulinariska utbud kretsar kring dim sum-kulturen som vilar på 1000-åriga traditioner. Dim sum är smårätter med en mångfald av smaker som avnjuts i stora eller små sällskap. Vi vill förmedla vår kärlek till råvarorna genom smakerna i det moderna kök som närmast kan beskrivas som en asiatisk-australisk fusion. Vad sägs om chili, kanel, koriander, lime, plommon, sesam och soja? Tillsammans med tofu, kött, fisk eller fågel framkallas smaker, dofter och färger som blir små mästerverk när de är rätt kombinerade. Maten ska vara en upplevelse för alla sinnen, därför har vi en mångfald av smaker för alla slags människor i en folklig miljö."

Menyn modifieras då och då men håller samma stil. För en vegetarian går det utmärkt att hitta goda och spännande alternativ: till förrätt brukar jag köra på himmelska edamamedumplings som serveras med böngroddssallad och sesam- och sojadip. Till huvudrätt finns det ett alternativ på menyn men jag brukar be om vegetariskt anpassade risnudlar. De serveras då utan fisksås och räkor, med teriyakisås och tofu.

Hello Monkey är även bra på drycker: det finns gott om öl, men framför allt viner, som matchar de asiatiska smakerna. De är även bra på drinkar: jag rekommenderar att ta en Vrålapa före maten.

Service
Kära nån, vad har hänt på Hello Monkey sedan jag var där sist? Servicen brukar vara vänlig och hjälpsam, även om den inte är perfekt och hundra procent uppmärksam. Igår var den dålig. Jag tycker inte det är för mycket begärt att serveringspersonalen tittar upp när de rör sig i lokalen, att de kontrollerar om vi har allt vi behöver, oombedda fyller på mer vatten. Små saker som avgör helhetsintrycket. Jag hoppas det var en tillfälligt svacka!

Stämning
På gatuplan, vid baren och köket är det lite livligare stämning. I matsalen i källaren är det lite lugnare. Här finns bord för både större och mindre sällskap.

onsdag 2 juni 2010

"Lasagne" på aubergine och zucchini med kidneybönsalsa

Du behöver:
  • Tomatsås
  • 1 zucchini
  • 2 aubergine
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Riven parmesan
  • 1 burk kidneybönor eller motsvarande mängd kokta/frysta
  • 2 msk pesto

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Koka tomatsåsen.
  3. Skiva zucchini och aubergine tunt på längden. Det här är våra lasagneplattor. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Pensla på olivolja och strö över lite flingsalt. Ställ in i mitten av ugnen i 10-15 minuter och vänd grönsakerna efter halva tiden.
  4. Bygg ihop "lasagnen" i en ungsfast form: börja med tomatsås, varva med "lasagneplattorna". Avsluta med tomatsås och toppa med riven parmesan.
  5. Ställ in i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  6. Gör kidneybönsalsan: skölj bönorna, lägg i en skål, blanda i pesto och strö över lite flingsalt.